Venku je zima jako když praští a všude leží sníh. Nyní je nejvyšší čas myslet i na ptáčky a nasypat jim ptačí zob do krmítka. My žádné krmítko neměli, proto jsme si jedno vyrobili.
Pomůcky:
- kokos
- provázek
- ptačí zob
- nožík, brčko
- trouba nebo pilka na rozpůlení kokosu
- vrtačka nebo tavná pistole
1.Krok – vypijeme kokosovou vodu
Vždy jedna ze tří tmavých “oček” má slabší stěnu, proto ji stačí špičkou nože propíchnout a vložit brčko. Vodu z kokosu vypijeme či vylijeme do skleničky.
2. Krok – Jak rozdělat kokosový ořech?
Já vyzkoušela dva různé způsoby a každý má své klady a zápory. Ráda se s vámi o své zkušenosti podělím.
Rozpůlení ořechu v troubě:
Ořech vložíme do trouby a pečeme (180°C, cca 15-20 minut). Skořápka ořechu sama pukne, ale nemůžete ovlivnit v jakém místě. Jedlý vnitřek kokosu lze od skořápky velmi jednoduše oddělit.
Plusy:
- skořápka pukne sama
- nepotřebujete žádné nástroje jako je například pilka
- vnitřek kokosu lze jednoduše oddělit od skořápky
Mínusy:
- neovlivníte kde vám skořápka pukne
Rozpůlení ořechu pomocí pilky
Prohledala jsem manželovo nářadí a našla jsem pilku. Musím říct, že rozříznutí dalo dost práce. Skořápka ořechu je velmi tvrdá. Nejtěžší bylo ovšem dostat jedlou část ořechu od skořápky. Pomocí nožíku jsem kokos vydloubala.
Plusy:
- rozpůlíte přesně v místě, ve kterém chcete
Mínusy:
- rozpůlení ořechu je poměrně náročné
- vydlabaní jedlé části ořechu je ještě náročnější
3. Krok – kompletace krmítka
Pokud se nebojíte vrtačky nebo máte šikovného tatínka stejně jako my, vyvrtejte dvě dírky v každé půlce kokosu. Poloviny ořechu svázejte provázkem.
Pokud se s vrtačkou nekamarádíte, mám pro vás jednodušší řešení. Provázek můžete přilepit pomocí tavné pistole:
Nyní zbývá jen nasypat ptačí zob a zavěsit krmítko ven.